De introductie

Spring naar menu

Aandacht voor werkdruk en stress

Er wordt hard gewerkt in Nederland. Onze productiviteit is een van de hoogste ter wereld. Dat betekent een hoge werkdruk. In combinatie met andere factoren leidt dit vaak tot werkstress.

Kostenpost

Een kwart miljoen mensen zijn per jaar ziek als gevolg van stress. Stress heeft een negatieve invloed op de gezondheid. Het kan leiden tot psychische klachten zoals overspannenheid en depressie, hart- en vaatziekten, infectieziekten, rugklachten en maag- en darmziekten. Stress op het werk is dus een omvangrijke kostenpost.

Cijfers

Ruim 14 procent van de werknemers in Nederland heeft burn-out klachten. Dit zijn cijfers afkomstig van het CBS en TNO. Het blijkt bijvoorbeeld dat één op de zeven werknemers zich minstens een paar keer per maand leeg voelen aan het eind van een werkdag, emotioneel uitgeput zijn door het werk of moe bij het opstaan als zij worden geconfronteerd met hun werk.

Risicosectoren

Sectoren die er wat betreft het risico op stress uitspringen, zijn de gezondheidszorg, het onderwijs, de horeca en het openbaar bestuur (politie). Het onderwerp is koploper als het gaat om het percentage werknemers met burn-out klachten: 1 op de 5 werknemers heeft ermee te werken. Dit is onder meer toe te schrijven aan de hoge werklast en de hoge mate van emotionele betrokkenheid die het werk meebrengt (CBS/TNO. Werknemers met burn-outklachten, 2014).

 

Meer weten?

 

Neem contact op met:

Jan Jansen - info@bojanadvies.nl

Sarah Pos - s.pos@gezondadvies.org 

IN BALANS

IN BALANS

omgaan met werkdruk en stress

Goed omgaan met werkdruk maakt ons weerbaarder en beter bestand tegen stress en ziekte en helpt privé en werk in balans te houden.