De introductie

Spring naar menu

Aandacht voor gezonde lucht is pure noodzaak

Van alle werknemers in Nederland heeft 12% luchtwegklachten, ook COPD genoemd. De afgelopen jaren stroomden er jaarlijks zo'n 1500 werknemers de WAO in vanwege luchtwegaandoeningen. Doordat eenderde van de volwassen bevolking rookt zal het aantal werknemers met COPD (chronic obstructive pulmonary disease) de komende jaren toenemen. Hoewel steeds meer bedrijven aandacht besteden aan werknemers met luchtwegklachten, lijkt het verzuim van deze groep medewerkers niet te dalen. Een onderzoek dat TNS-NIPO in 2004 opdracht van CBO uitvoerde, geeft dan ook aan dat werkgevers het best een gezondelucht beleid kunnen invoeren.

Cijfers
Van de medewerkers tussen de 35 en 39 jaar heeft 20% van alle werknemers in Nederland luchtwegklachten. Het blijkt dat 39% van de werknemers met COPD die gestopt zijn met werken, door had kunnen werken als de werkplek was aangepast.

Veroorzakers van klachten
Luchtwegklachten op het werk worden verergerd door een rokerige werkomgeving, het werken in slecht geventileerde ruimten of in ruimten waarin bouwmaterialen, meubels of apparatuur aanwezig zijn die schadelijke stoffen afgeven aan de lucht. Ook het werken met luchtvervuilende stoffen zelf kan klachten veroorzaken. Klachten zijn vooral benauwdheid en vermoeidheid, ze leiden tot een hoger ziekteverzuim dan gemiddeld. Werknemers met astma en COPD ervaren 20% meer gezondheidsklachten op hun werk dan.


Meer weten?
Neem contact op met:

Jan Jansen - info@bojanadvies.nl

Sarah Pos - s.pos@gezondadvies.org 

FRIS

FRIS

alcohol, roken en gezonde lucht

Een gezond binnenklimaat op kantoor en verantwoord alcoholgebruik op en tijdens het werk.